Intoarceti va la versiunea mobila a site ului
EKGEKG. Totul despre EKG, cand se recomanda aceasta procedura, ce clinici ofera servicii de monitorizare cu holter EKG, informatii utile si preturi.https://www.bucuresti365.roEKG

EKG


 Monitorizarea  EKG este o metoda de diagnostic neinvaziva care inregistreaza in mod continuu prin electrocardiograma (EKG) activitatea electrica a inimii, monitorizand functionarea inimii pentru o perioada mai lunga de timp. Acesta este cea mai lunga analiza, intre 24 si 48 de ore, si se poate intampla sa fie recomandat Holter, daca acesta este necesar, pentru a fi purtat intre  cinci si sapte zile. Acest tip de investigatie se realizeaza cu un  aparat mic, portabil, pe care pacientii il transporta in timpul activitatii lor  de zi si de noapte. Deseori, la electrocardiograma de repaus, atunci cand o efectuati in cabinetul medicului cardiolog, nu se pot observa toate dereglarile de activitate ale inimii. Iata de ce medicul, pentru a indica, intr-adevar, un tratament corect, apeleaza si la Holterul EKG. Acesta permite inregistrarea activitatii electrice a inimii pentru un timp mai indelungat decat ECG-ul simplu.

EKG - de ce se face?

 In diferite situatii, cum ar fi un efort, o inactivitate sau un stres, si in functie de partea de zi (veghe sau de somn) activitatea electrica a muschiului inimii se schimba. Sa spunem ca la un examen EKG clasic, vom obtine informatii cu privire la activitatea inimii numai pentru perioada in timpul inregistrarea EKG-ul. Cu toate acestea, modificarile care nu se intampla in mod constant, ci doar ocazional si intr-o anumita situatie, cel mai probabil nu vor fi inregistrate in cursul unei vizite la unui medic specialist. Holterul EKG este folosit pentru a afla daca exista schimbari in activitatea electrica a muschiului cardiac in conditii reale de viata.

EKG - procedura

 Pe toracele pacientului se lipesc 5-10 electrozi (mici discuri adezive de plastic) care se conecteaza  prin intermediul unor cabluri la aparatul de monitorizare Holter EKG, aparat de mici dimensiuni (50-100 g) care este purtat intr-o husa speciala in jurul taliei sau agatat de gat. Cat timp este purtat (cel mai frecvent 1-3 zile), monitorul va inregistra permanent activitatea electrica a inimii. Dupa 1 -3 zile aparatul este returnat medicului care va studia inregistrarea efectuata si va vedea daca exista tulburari de ritm cardiac.

Ar trebui sa faceti toate activitatile obisnuite si sa tineti un jurnal de activitati.
In ziua urmatoare, dupa 24 de ore, aparatul va fi indepartat si rezultatele va fi citite.

EKG-cand e necesar?

Examinarea este indicata pentru diagnosticarea tulburarilor de ritm si conducere intermitente, care nu sunt surprinse pe electrocardiograma obisnuita de repaus, si care se pot manifesta prin palpitatii, sincope (pierderi de cunostinta), stari presincopale. In functie de rezultat se va decide atitudinea terapeutica (fara medicatie, medicatie antiaritmica, implantarea de stimulator cardiac, ablatii, implant de defibrilator cardiac).

De asemenea este necesara in cazul anumitor boli cardiace cu risc crescut de aritmii ce pot pune in pericol viata pacientului (cardiomiopatii, postinfarct miocardic), la cei ce urmeaza un tratament antiaritmic, pentru evaluarea eficientei si  efectelor secundare ale acestuia, precum si pentru diagnosticarea ischemiei silentioase (ingustarea vaselor de sange de la inima care determina modificari electrocardiografice, dar nu produce durere).

Iata si alte situatii in care  EKG este eficient:
- diagnosticarea si evaluarea aritmiilor cardiace;
- evaluarea aritmiilor ventriculare si supraventriculare;
- modificari ale ritmului sinusal;
- determinarea functiei pacemakerului;
- diagnosticarea ischemiei silentioase (ischemie care produce modificari electrocardiografice, dar nu este insotita de durere);
- determinarea eficientei tratamentului antiaritmic.

Medicul recomanda realizarea acestui test pentru a:
- detecta bataile neregulate ale inimii;
- evalua durerea toracica;
- verifica activitatea inimii dupa ce a suferit un atac de cord;
- verifica activitatea inimii dupa instalarea unui peacemaker;
- a verifica efectul utilizarii unor medicamente.

 Pregatirea pentru instalarea unui Holter EKG nu necesita pregatire. Este nevoie doar ca in ziua in care va prezentati la medic sa purtati haine lejere, o camasa sau bluza cu nasturi in fata. Puteti manca si bea inainte de test, iar daca urmati un anumit tratament pentru boala de inima de care suferiti, nu este necesar sa intrerupeti medicatia.

EkG - pretURI

Pentru 24 ore – pretul mediu este de la 90 de lei pana la 100 de lei, iar pentru un  EKG cu holter, pe o perioada de 48 de ore, este necesar sa se aloce aproximativ 180 de lei.  

Preturile sunt aproximative. Pentru  preturi exacte, va rugam sa va adresati cabinetelor medicale de mai jos.
 


Daca v-a placut sustineti-ne pe:

Aici gasiti clinici medicale care ofera monitorizare EKG

EKG :
Impresiile, parerile si intrebarile dvs legate de EKG