Intoarceti va la versiunea mobila a site ului
Examen ginecologicExamenul ginecologic. Aici aflati totul despre examenul ginecologic, proceduri, preturi, date de contact si cabinetele ginecologice care va ofera acest serviciu.https://www.bucuresti365.roExamen ginecologic

Examen ginecologic

 

Un examen ginecologic ofera informatii despre starea de sanatate a organelor genitale, medicul ginecolog fiind specializat in ingrijirea bolilor aparatului reproducator feminin.
In general se considera ca examenul ginecologic trebuie facut intre 16 si 18 ani sau cat mai curand posibil dupa ce ati devenit activa sexual. Examenul ginecologic trebuie sa aiba o frecventa anuala.

CUM ARATA UN EXAMEN GINECOLOGIC?

Examenul consta in mai multe etape. La prima intalnire, medicul stabileste un dialog cu pacienta si face un interogatoriu complet, adica face o anamneza, afland astfel date deosebit de importante despre istoricul afectiunilor acesteia, antecedentele herodocolaterale (ale familiei) si simptomatologia prezenta.
Examenul consta in:
- control cu colposcopie, cu ajutorul unui aparat special, pentru a observa modificarile posibile la nivelul colului uterin;
- test Papanicolau, care detecteaza modificarile premaligne si maligne ale colului uterin; daca rezultatul este pozitiv, aceasta este un semn de posibila existent a unei probleme.
- secretii vaginale; dupa aceasta examinare, medicul va prescrie tratamentul sau va recomanda proceduri suplimentare de diagnostic.

CAND SE FACE?

Examenul ginecologic trebuie sa aiba o frecventa anuala. Totusi, trebuie facut imediat dupa ce a aparut oricare din urmatoarele situatii:
- scurgere din vagin care provoaca mancarimi, arsuri, sau miroase urat;
- orice sangerare vaginala care nu este normala;
- sangerare vaginala care apare intre perioadele de sangerare fiziologica sau dupa actul sexual;
- durere in timpul actului sexual;
- crampe dureroase neobisnuite in timpul sangerarilor menstruale;
- alegerea unei metode de contraceptie;
- sangerare dupa debutul menopauzei;
- sarcina;
- tot ceea ce este neobisnuit si/sau dureros.
Perioada optima in care se poate efectua un examen ginecologic este la jumatatea ciclului (cateva zile dupa ce a incetat menstruatia), pentru a nu fi influentate diagnosticul si analizele de laborator.
Ca regula generala, inainte cu doua zile de consult nu se va introduce nimic in vagin, nu se folosesc tampoane interne, nu se fac spalaturi vaginale, nu se face sex.

ECOGRAFIE

Ecografia se face pentru a examina vezica urinara, ovarele, uterul si colul uterin. Analiza poate fi transabdominala sau transvaginala.
Ecografia nu se utilizeaza la examinarea oaselor si plamanilor, dar se foloseste foarte mult in obstetrica, unde imaginile pot fi utilizate pentru localizarea placentei si stabilirea varstei, pozitiei si dezvoltarii fatului. De asemenea, imaginile ecografice se folosesc si in alte domenii medicale, contribuind la stabilirea unui diagnostic rapid.

ECOGRAFIE TRANSABDOMINALA

Medicul va cere pacientei, cu ora inainte de examinarea sa consume 4-6 pahare de lichide. Ecografia pelvina transabdominala se realizeaza cu o sonda care se aplica pe abdomenul pacientei, in prealabil uns cu un gel transductor, pacienta fiind intinsa pe masa de examinare. Ca orice metoda imagistica, ultrasonografia are limitele si performantele sale, ajutand la excluderea sau confirmarea unui diagnostic. Desi rolul ei este limitat in diagnosticul afectiunilor tubului digestiv, in ultimii ani, prin imbunatatirea performantelor aparatelor de ultra sunete (soft-uri noi, cu programe 3D-4D in timp real sau sono-CT) s-au obtinut imagini spectaculoase si in cazul tubului digestiv.
In clinica, eficienta ecografiei cu ultrasunete este subapreciata, din cauza modului de prezentare sonografica a segmentelor tubului digestiv, din punct de vedere anatomic (de exemplu – peretele posterior este greu vizibil datorita bulelor de gaz prezente in interiorul sau). Exista si unele boli in care ultrasunetele joaca un rol important: obstructia intestinala, apendicita, diverticulita, boala Crohn. Totusi acest lucru depinde foarte mult si de experienta operatorului, a medicului specialist imagist. Mai mult, avem un diagnostic real-time cu minima trauma sau efecte secundare pentru pacient, mai ales daca acesta este copil sau femeie insarcinata.
Cu exceptia cazurilor de urgenta, pentru ecografie se cere o anumita pregatire, acest lucru fiind necesar pentru a realiza o fereastra sonica cat mai buna, cu evitarea efectelor date de prezenta gazului, resturilor alimentare sau a cresterii secretiei in interiorul lumenului tubului digestiv (de exemplu existenta fluidului in interiorul intestinului poate fi un semn de obstructie, boala inflamatorie sau malabsorbtie).

ECOGRAFIE TRANSVAGINALA

Spre deosebire de ecografia cu ultrasunete transabdominala, in aceasta metoda vezica ar trebui sa fie goala. Ecografia transvaginala foloseste acelasi principiu, cu exceptia faptului ca sonda (transductorul) are o forma speciala, este prevazuta cu o minicamera si este introdusa in interiorul organismului (intravaginal), dupa ce a fost imbracata intr-un manson special de latex (asemanator prezervativului) si unsa cu un lubrifiant ce permite o buna citire a imaginilor interne. De data aceasta, pacienta este pozitionata pe spate, cu soldurile usor ridicate.
Ecografia trasvaginala sau intravaginala este utilizata pentru examinarea zonei pelvine. Acesta examinare incepe de obicei cu o ecografie a vezicii urinare. Vezica urinara este apoi golita si ecografia intravaginala (transvaginala) este utilizata pentru examinarea mai clara a uterului si ovarelor.
Ecografie transvaginala este de asemenea efectuata la inceputul sarcinii. Aceasta permite redarea imaginilor embrionului, atunci cand acesta nu ar fi vizibil prin abdomen, in cazul altor tipuri de ecografii. Un embrion poate fi vizualizat la inceputul sarcinii, in primele cinci saptamani, cu ajutorul ecografiei intravaginale. La sase saptamani, embrionul masoara doar un milimetru lungime. Cu o ecografie abdominala, embrionul ar putea fi observat abia dupa sapte saptamani, atunci cand acesta a crescut pana la patru milimetri lungime.
Ecografia transvaginala mai este foarte utila in timpul trimestrului doi de sarcina pentru a examina in detaliu colul uterin.

CUM ARATA PRIMUL EXAMEN GINECOLOGIC?

Primul examen ginecologic trebuie facut la 18 ani. Unele dintre motivele pentru care femeile tinere vizita medicul sunt:
- daca pacienta are 16 ani si inca nu a avut prima menstruatie;
- daca a devenit activa sexual;
- daca este activa sexual, dar lipseste menstruatia;
- are crampe la nivelul abdomenului.
Prima vizita la ginecolog este privita cu emotii si jena, indiferent de varsta.
In cazul primului examen ginecologic este bine sa fii insotita de mama ta. Nu pentru ca ar fi periculos, ci fiindca s-ar putea sa simti nevoia sa ai alaturi de tine pe cineva apropiat. In plus, mama ta va lua parte la discutie pentru a raspunde la acele intrebari sau a lamuri acele aspecte pe care tu le consideri dificile. Este, oricum, primul tau examen ginecologic si s-ar putea sa fii putin speriata, putin jenata, de ceea ce urmeaza, cu toate ca nu ai nici un motiv.
Daca in timpul consultatiei ai o stare de disconfort, semnaleaza acest lucru. Medicul poate intrerupe sau, la nevoie, chiar contramanda consultatia in orice moment, daca tu nu te simti bine.

PRETURI

Preturile incep de la 60 de lei si pana la 150 de lei.
Preturile sunt informative. Pentru mai multe informatii, va rugam sa contactati cabinetele ginecologice de mai jos.


Daca v-a placut sustineti-ne pe:

Gasiti cabinetele ginecologice unde puteti beneficia de examenul ginecologic

Examen ginecologic :
Impresiile, parerile si intrebarile dvs legate de Examen ginecologic