Intoarceti va la versiunea mobila a site ului
Test PapanicolauTest Papanicolau. Ghidul cabinetelor ginecologice unde puteti efectua testul Papanicolau, recomandari, preturi si date de contact.https://www.bucuresti365.roTest Papanicolau

Test Papanicolau

Testul Papanicolau trebuie sa faca parte din examenul ginecologic de rutina al oricarei femei. Scopul acestui test este identificarea unor posibile modificari ale celulelor de la nivelul colului uterin.

Aproximativ 10% dintre femeile care fac anual un Test Papanicolau prezinta un rezultat anormal, insa doar un sfert dintre acestea prezinta modificari specifice cancerului de col uterin.

Organizatiile medicale mondiale au stabilit pe scurt care sunt femeile care trebuie neaparat sa faca un Test Papanicolau:
- Femeile care si-au inceput viata sexuala de cel putin 6 luni sau cel mult 3 ani;
- Femeile care au cel mult 21 de ani;
- Femeile care au mai facut un astfel de test, dar al carui rezultat nu a fost pe deplin satisfacator.

Chiar daca esti insarcinata, poti face un Test Papanicolau, care este absolut sigur si in aceasta perioada, insa trebuie sa ii spui medicului ca esti insarcinata.

Testul Papanicolau nu mai trebuie facut daca ai suferit o histerectomie totala (indepartarea chirugicala a uterului si cervixului). Daca ai suferit o histerectomie partiala (fara indepartarea cervixului), trebuie sa faci in continuare acest test si sa urmezi acelasi plan de analize ginecologice la fel ca si femeile care nu au suferit o astfel de operatie.

CUM SE FACE?

In timpul acestuia se va recolta un esantion mic de celule de pe suprafata colului uterin. Proba este apoi transferata pe o lamela sau amestecata cu substanta lipidoasa si trimisa la laborator pentru a fi analizata la microscop. La primirea rezultatelor medical va explica in detaliu si va decide asupra diagnosticului si a tratamentului ce trebuie urmat.

In cele mai multe cazuri, rezultatele anormale indica un diagnostic de modificari minore la nivelul colului uterin. O parte din rezultatele testelor pot indica modificari premaligne. Toate aceste modificari trebuie sa fie diagnosticate, monitorizate si tratate.

Atunci cand este efectuat regular, testul Papanicolau identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase.

Toate femeile care sunt active sexual trebuie sa faca periodic testul Papanicolau, impreuna cu controlul ginecologic, acestea facand parte din analizele de rutina necesare pentru a avea grija de sanatatea lor.

In primul rand, nu trebuie sa iti fie teama. Nu doare! Aproape ca nu o sa simti nimic, poate cel mult o durere in zona cervixului si uterului, dar care nu va dura mai mult de 5 minute!

Iata etapele examenului ginecologic pe care il presupune si Testul Papanicolau:

- Te intinzi relaxata pe spate, pe patul de examinare;
- Medicul iti va examina mai intai partea exterioara a zonei vaginale si anale, inclusiv uretra, pentru a se asigura ca au un aspect normal;

- Apoi, medicul va lua un speculum si il va introduce in vagin, pentru a observa si examina cat mai bine vaginul si cervixul;
- Medicul va folosi o mica periuta, numita perie cervicala, pe care o va insera in deschiderea cervixului si o va rasuci pentru a colecta o mostra de celule cervicale. Aceasta mostra se numeste mostra endocervicala;
- Este nevoie de o a doua mostra, insa din afara cervixului. Aceasta mostra este folosita la Testul Papanicolau si se numeste mostra ectocervicala;
- Ambele mostre sunt puse pe o sticla special destinata examinarii de laborator, fixate cu ajutorul unei substante speciale si duse in laborator, pentru stabilirea rezultatelor.

Dupa ce mostrele au fost luate, medicul ginecolog va face o examinare bimanuala a zonei pelviene. Aceasta examinare implica introducerea a doua degete in canalul vaginal, pentru a simti ovarele si uterul, in timp ce mana cealalta este pozitionata pe abdomen.

   TEST

In cazul in care testul Papanicolau a indicat posibilele modificari medicul va preleva o mostra de tesut de la nivelul colului uterin care va fi analizata la microscop. Acest procedeu se numeste biopsie si este cea mai buna metoda de a descoperi modificarile premaligne.

Atunci cand testul Papanicolau are valori anormale procedura care urmeaza este numita colposcopie. Este o metoda nedureroasa care dureaza doar 15minute. Colposcopia este o metoda de vizualizare a vaginului si colului uterin cu ajutorul unui colposcop, un instrument asemanator unui microscop. Pacienta se examineaza ginecologic, se introduce in vagin un specul pentru a-l mentine deschis si apoi se aproprie colposcopul si se examineaza interiorul vaginului cu ajutorul acestuia. Colposcopul are o sursa puternica de lumina si lentil care maresc de 10-40 de ori. In timpul examinarii medical va utilize o solutie de acid acetic si solutie Lugol pentru o vizualizare mai buna a leziunilor. Daca e necesar medicul va face o biopsie, adica va recolta unul sau mai multe fragmente de tesut suspecte pentru examinari de laborator.

Dupa primirea rezultatelor medicale va discuta cu pacienta despre ceea ce a constata in timpul colposcopiei si deciziile de tratament care trebuie luate.

De obicei, trebuie sa afli rezultatele in maximum 3 saptamani de la controlul ginecologic. Daca nu se intampla asa, suna-ti cat mai repede medicul ginecolog.

Iata cum sunt notate rezultatele unui Test Papanicolau si ce inseamna ele:

1. Normal - asta inseamna ca cervixul tau este perfect sanatos! Medicul iti va spune cand trebuie sa revii pentru un nou test, de obicei la 1 an diferenta;

2. Nesatisfacator - din anumite motive, mostra de celule nu a fost una buna iar celulele nu pot fi examinate corespunzator. In acest caz, trebuie sa repeti testul;

3. Benign - ceea ce inseamna ca poti avea o infectie care cauzeaza inflamarea celulelor cervicale. In rest, testul nu arata prezenta unei tumori. Medicul iti va recomanda analize suplimentare si iti va prescrie un tratament. Va trebui sa revii la control peste 1 an;

4. ASCUS (Celule scuamoase atipice cu semnificatie necunoscuta) - este vorba despre o forma diferita de cea normala a anumitor celule expuse examinarii. In acest sens, vei face testul pentru HPV (Virusul Papilloma). Daca rezultatul testului pentru HPV este pozitiv, atunci inseamna ca prezinti o tulpina cu risc scazut pentru cancer si vei urma tratamentul corespunzator. Daca rezultatul arata o tulpina cu risc crescut, medicul va recomanda analize suplimentare pentru a stii ce pasi urmeaza in aflarea diagnosticului precis;

5. Leziuni scuamoase intraepiteliale cu grad redus- in acest caz vei face un tratament si analize suplimentare, deoarece aceste leziuni sunt premaligne si in timp se pot transforma in ceva foarte grav;

6. Leziuni scuamoase intraepiteliale cu grad ridicat/inalt - in acest caz vei urma de urgenta un tratament si vei face toate analizele necesare, deoarece acest tip de leziuni pot duce foarte rapid la ceva grav;

7. Celule glandulare atipice - aceste celule produc mucus si se afla in interiorul colului si uterului. Pentru a determina forma si semnificatia exacta a acestor celule, vei face investigatii suplimentare;

8. Adenocarcinom - vei face de urgenta investigatii suplimentare pentru a stabili exact daca este vorba sau nu de cancer, dar si in ce faza, apoi vei urma tratamentele de specialitate necesare.

  PRET

Un control ginecologic costa de la 100 pana la 300 de lei. Doar testul Papanicolau, fara control ginecologic, costa de la 45 pana la 95 de lei.

Preturile sunt aproximative, iar pentru mai multe detalii contactati cabinetele ginecologice de mai jos:


 


Daca v-a placut sustineti-ne pe:

Alegeti cabinetele ginecologice unde puteti efectua testul Papanicolau

Test Papanicolau :
Impresiile, parerile si intrebarile dvs legate de Test Papanicolau